Etiketter

, , ,

004

Solenergi på burk?

Just nu äter jag ett tillskott som innehåller både omega 3 och vitamin D. Om man inte äter fet fisk flera gånger i veckan så kan ett tillskott av omega 3 vara bra för bland annat huden, anses det. Omega 3 smörjer huden inifrån och fungerar antiinflammatoriskt. Om man vill testa att tillföra omega 3 också utifrån så kan man klicka hem detta serum från REN.

D-vitamin har en mängd funktioner i kroppen. Vitaminet bildas i huden vid solexponering, men då vi inte har speciellt stark sol så många månader om året på våra breddgrader så diskuteras det om det kan vara bra eller rent av nödvändigt med ett tillskott. Jag har valt att ta vitaminet som ett tillskott vintertid, bland annat därför att jag är så blek och därför undviker direkt solljus generellt (å andra sidan verkar det som att blekfisar inte behöver lika mycket sol för att bilda D-vitamin…).

Samtidigt är kombinationen av D-vitamin och rosaceahud inte oproblematisk. Många personer med rosacea försämras av solen och det finns studier som antyder att det kan vara just D-vitaminet som är boven. Jag har tendenser till rosacea, men tillhör den grupp vars hy läker av lite sol  och vågar mig därför på ett tillskott vintertid.

Att tillföra huden vitamin D utifrån – bra eller  dåligt? D-vitamin är potentiellt irriterande samtidigt som det i studier har visat sig kunna fungera bra mot både psoriasis och acne.  Mitte Blomqvist testade D-vitaminolja utvärtes innan hon upptäckte att det tydligen var olagligt …

Mer om omega 3 här och vitamin D här.

002

Annonser